De winkelier staat onder serieuze druk. Ook in 2019 zullen vele handelaars hierop, bijna paniekerig, reageren met kortingen en weinig zeggende algemene communicatie slogans zoals 'goede kwaliteit en service'. De veeleisende consument weet echter wel beter. Via websites en apps vindt hij in geen tijd de goedkoopste aanbiedingen, zeker voor producten waar de enige verwachte service een snelle en probleemloze levering is.
Maar wat kan jij dan wel doen als (lokale) winkelier? Hoe vermijd je in de alomtegenwoordige negatieve prijsspiraal terecht te komen? We sommen een aantal concrete tips op om meteen mee aan de slag te gaan.
1. Vlotter We zien overal initiatieven om de koopervaring, de zogenaamde beleving, een stuk vlotter te laten verlopen. Inspanningen om de wachttijden aan de kassa's sterk te verminderen (cf. Jumbo in Nederland en straks ook in België) en diverse scan & go oplossingen. In sommige supermarkten staat de 'scan & go' kassa naast de 'on the go' koelkasten, om mensen in middagpauze zo snel als mogelijk terug 'uit' de winkel te krijgen. Minder vergaand is het aanbieden van meerdere leveringsopties in de winkel. Meer en meer zullen klanten de mogelijkheid krijgen om een gekocht artikel niet meteen mee te nemen, maar het te laten leveren of later op diezelfde dag nog op te halen. Zo wordt vermeden dat goederen een hele dag moeten meegezeuld worden tijdens bijvoorbeeld een stadsbezoek.
2. Nieuwe vormen van levering Levering is bij de consument nog vaak een grote frustratie. Om één of andere reden gaat het nog al te vaak mis en moet je achteraf zelf je pakjes gaan ophalen. We merken een nieuwe trend naar leveringen 'op afspraak' of binnen een bepaald tijdsslot. Handig als je kan aangeven op welke momenten (tijdsblokken) er iemand thuis is. Daarnaast zien we testen met zogenaamde 'in home' delivery. Met slimme, op afstand te openen deuren, is het tegenwoordig mogelijk om pakjes in je hal (of zelfs in je koelkast) te laten leveren. Je volgt alles op een camera en kan enkele seconden later de deur zelf terug op slot doen.
3. Slimme gratis 'shop & go' parking in steden In steden merken we meer en meer gratis parkeerplaatsen voor heel korte tijd. Net voldoende om je boodschappen te doen of op te halen bij die ene winkel. Deze zogenaamde 'shop & go' parkings vormen een echte meerwaarde om de drukke consument toch nog in de stad te krijgen voor zijn aankopen. In 2019, meer van dat!
4. Creatieve invulling van winkelruimte Winkeliers komen er in 2019 meer en meer achter dat een 'apart', exclusief assortiment een echte meerwaarde vormt. Producten aanbieden die niemand anders te koop aanbiedt is één strategie om het verschil te maken. Een gevolg is dat men winkelruimte meer en meer creatief zal gaan invullen, met pop-up stands van tijdelijke collecties of ruimte voor merken/handelaars waar een samenwerking mee is ondertekend. Een winkel in voortdurende evolutie, met telkens weer een reden om langs te komen. 5. Relevante upselling Verder verwachten we dat de gegevens die verzameld worden over de consument, eindelijk zullen renderen. We verwachten dat meer en meer winkeliers (on en offline) hun klanten producten zullen aanbieden en bijverkopen die voor hen echt relevant zijn. Op basis van aankoophistoriek, surfgedrag of reacties op social media posts kan je zonder veel 'rocket science' gaan doen wat de vroegere lokale winkelier standaard deed: die zaken voorstellen/verkopen die relevant zijn voor die specifieke klant.
Zin om het nieuwe jaar concreet aan te pakken? Contacteer ons vrijblijvend en ontdek hoe we dit samen kunnen doen!
Comments